Blog

Wat gebeurt er als ik mijn auto niet verzeker?

In Nederland is een ieder die met zijn of haar de openbare weg op wil gaan verplicht om tenminste een WA autoverzekering af te sluiten. Doet u dit niet? Dan is het u niet toegestaan om gebruik te maken van uw auto, op de openbare weg.

Indien u te maken krijgt met een schade kunnen de gevolgen flink oplopen. Bovendien dient u rekening te houden met de jaarlijkse controle van het RDW, die ervoor zorgt dat u een pittige boete kunt ontvangen op het moment dat u rondrijdt in een auto die niet verzekerd is.

 

Gevolgen in het geval van schade

niet-verzekerKrijgt u te maken met schade op het moment dat u niet verzekerd bent? Houd er dan rekening mee dat de schade flink op kan lopen. De materiële schade aan de auto van de ander kan gemakkelijk in de tienduizenden euro’s lopen. Denk echter vooral aan de lichamelijke (immateriële) schade. Indien de ander (blijvend) invalide raakt kan schade in de honderdduizenden of zelfs miljoenen euro’s lopen, iets waar u dan verantwoordelijk voor bent. Zorgt er dus voor dat u goed verzekerd bent, door in ieder geval een WA autoverzekering af te sluiten.

 

Jaarlijkse controle van het RDW

In het verleden hield het RDW, de Rijksdienst voor het Wegverkeer, steekproeven om te controleren in hoeverre iedere automobilist in Nederland verzekerd rondreed. Inmiddels houdt men minimaal 1x per jaar een controle, waarbij alle auto’s die in Nederland op kenteken staan worden gecontroleerd. Blijkt uit die controle dat u wel een auto op kenteken heeft staan, maar u geen geldige autoverzekering heeft? Dan riskeert u een boete van €380, die men maximaal 3x per jaar aan u uit mag delen.

Dat betekent dat de kosten flink op kunnen lopen, wanneer u besluit om uw auto niet te verzekeren en er vervolgens toch de weg mee op te gaan.