Blog

Vrije reparatiekeuze

Afhankelijk van de dekking van uw autoverzekering zal uw verzekeraar de eventuele schade vergoeden. Echter zijn hier in sommige gevallen wel voorwaarden aan verbonden. Hoeveel u van de schade vergoedt krijgt is soms afhankelijk van de garage waar u de schade laat repareren.

 

Afspraken met Schadeherstelbedrijven

autoverzekering-blogBijna alle verzekeraars hebben afspraken gemaakt met schadeherstelbedrijven. Hier kunnen kleine voordelen aan verbonden zijn, maar ook grote nadelen. In de polisvoorwaarden kunt u precies zien welke voorwaarden hieraan verbonden zijn. Soms hanteren verzekeraars kleine zaken als dat u alleen recht heeft op vervangend vervoer indien u kiest voor een garage uit hun netwerk. Ook is het mogelijk dat een verzekeraar een eigen risico hanteert wanneer u voor een ander herstelbedrijf kiest. Daarnaast vergoeden sommige verzekeraars alleen de gehele schade wanneer u naar een herstelbedrijf gaat die een contract heeft met de aanbieder.

 

Verplicht

Het selecteren van een beperkt aantal leveranciers werkt kostenverlagend voor de verzekeraar. Bovendien is het voor de verzekeraar op deze manier mogelijk afspraken met deze herstelbedrijven te maken. Voordeel voor de consument is dat de premie hierdoor betaalbaar blijft. Het nadeel is dat consumenten gedwongen worden de auto te laten repareren bij een door hun aangewezen herstelbedrijf en niet bij de eigen vertrouwde autogarage. Overigens bent u niet verplicht, u bent doorgaans vrij u auto elders te laten repareren. Het nadeel is dus dat hier wel voorwaarden aan verbonden zijn.

 

Vrije reparatiekeuze belangrijk?

Over het algemeen hebben verzekeringsmaatschappijen een ruim aanbod van aangesloten herstelbedrijven. Hierdoor is er altijd wel een herstelbedrijf in de buurt waar u terecht kunt. Vind u het belangrijk om de schade bij een specifieke garage te laten repareren, dan is het verstandig om van te voren te controleren of de desbetreffende garage aangesloten is bij het herstel netwerk. Mocht de verzekeraar een vrije reparatiekeuze aanbieden dan is dit niet van belang, de schade wordt immers toch te allen tijde vergoed.