Blog

Uw autoverzekering na het negeren van medisch advies

Rijden met een glaasje alcohol te veel op is strafbaar. Vrijwel iedereen weet dat je met rijden onder invloed van alcohol zowel jezelf als je medeweggebruikers in gevaar brengt. Alcohol beïnvloedt het reactie- en concentratievermogen. Dat bepaalde medicijnen hetzelfde effect hebben is niet zo algemeen bekend, maar kan wel dezelfde desastreuze gevolgen hebben. Aan het verkeer deelnemen terwijl u medicijnen slikt, kan een groot risico met zich meebrengen. Naast het verminderd reactievermogen kunnen duizeligheid en slaperigheid optreden, wat het besturen van een auto onverantwoord maakt. Op de verpakking van de medicijnen of in de bijsluiter zijn de bijwerkingen vermeld.

Een gele sticker op de verpakking met een waarschuwende tekst moet de automobilist ervan weerhouden om toch in de auto te stappen na het innemen van de medicijnen. Bij twijfel kunt u altijd uw arts of apotheker om advies vragen. Indien het noodzakelijk is dat u moet rijden, kunt u wellicht een ander medicijn krijgen.

Verzekering

opheffen-schorsing-blogWanneer u medicijnen heeft ingenomen en daarna als autobestuurder betrokken raakt bij een ongeval, dan is de kans groot dat de verzekering niets vergoedt. Het maakt in dat geval niet uit of u zelf de schuld hebt aan het ongeluk of dat het veroorzaakt is door een ander. Dit geldt niet alleen voor de bestuurder van een auto. Voor fietsen of brommer rijden na het slikken van medicijnen gelden dezelfde regels. Degene die de medicatie heeft ingenomen weet wat de gevolgen kunnen zijn en is daarom hoe dan ook aansprakelijk. In de praktijk is het moeilijk te bewijzen dat iemand onder invloed van medicijnen is. Er is in tegenstelling tot bij alcoholcontrole geen blaastest voor.

Voor alcohol is een promillage vastgesteld dat in het bloed is toegestaan. Bij medicijnen is er geen limiet vastgesteld. Aan de hand van de informatie in de bijsluiter en de gele waarschuwingssticker op de verpakking kan men ervan uitgaan dat de bestuurder op de hoogte is van de bijwerkingen van het medicijn.