Blog

Schorsing opheffen en autoverzekering

Een schorsing van het voertuig is aantrekkelijk wanneer men de auto voor een lange periode niet wilt gebruiken. Dit is met name aantrekkelijk doordat hierbij de verplichte APK stelling komt te vervallen, maar ook dat de WA autoverzekering en de motorrijtuigenbelasting stopgezet wordt. Hierdoor zult u gedurende deze periode geen premie betalen. Wanneer men besluit het voertuig toch weer willen te gebruiken dient de schorsing opgeheven te worden, hiervoor moeten er een aantal zaken gebeuren ook met betrekking tot de autoverzekering.

Schorsing opheffen

opheffen-schorsing-blogEen schorsing vervalt automatisch na 1 jaar, dit gebeurt op automatische basis zonder dat u hier iets voor hoeft te doen. Als dit al bijna het geval is kunt u besluiten hierop te wachten. Maar wanneer u toch eerder de schorsing wilt opheffen kunt u dit laten doen bij een RDW balie, een RDW keuringsstation of een kentekenloket. U zult dan ook een bewijs van de opheffing ontvangen waarop de einddatum vermeld staat. Een andere manier is online, via de website van de RDW. Hiervoor heeft u de inlogcodes van uw DigiD nodig. Beide vormen zijn kosteloos.

APK en autoverzekering

U bent verplicht om een geldige APK te hebben zodra u de schorsing opheft. Indien de APK verlopen is tijdens de schorsing dient u deze voor de opheffing te laten keuren. Dit dient te gebeuren bij een APK keuringsstation, hiervoor dient een afspraak gemaakt te worden.

Maar u bent ook verplicht om de autoverzekering weer te activeren. Als deze verlopen is kunt u een eendagskenteken aanvragen. Deze heeft u namelijk nodig wanneer u naar een APK keuringsstation gaat rijden, zonder mag u immers niet de openbare weg betreden. Denk ook alvast na voor de autoverzekering na de opheffing en maak eventueel een vergelijking.