Blog

Schade zelf betalen of claimen

Indien u schade heeft veroorzaakt aan uzelf of aan iemand anders, dan is het verstandig dat u eerst rustig nadenkt of het slim is om de schade te claimen. Doorgaans maken verzekeraars gebruik van een bonus/malus ladder, de positie van u op deze ladder bepaald of u een premie verhoging op premie korting krijgt. U daalt flink op de ladder indien u een schade claimt. In sommige gevallen is het dus voordeliger om de schade uit eigen zak te betalen, in plaats van de verzekeraar er voor op te laten draaien. Indirect draait u er zelf voor op, omdat u weer meer premie moet gaan betalen.

Claimen

claimen-betalenIndien u besluit de schade te claimen bij uw verzekeraar daalt u op de ladder. Hoeveel treden u daalt verschilt per autoverzekeraar, maar ligt doorgaans op zon vier tot zes treden. Afhankelijk van uw positie kan dit u 10 tot 25 procent meer premie op jaarbasis gaan kosten. U kunt een rekensom maken hoeveel u het extra kosten gaat aan premie de komende jaren en dit vergelijken met de kosten die u wilt claimen. Indien het schadebedrag hoger is dan doet u er verstandig aan deze te claimen.

Zelf betalen

Indien de schade klein is kunt u deze doorgaans het beste zelf betalen. De impact van de premieverhoging is uiteindelijk meer dan het bedrag wat u zelf zou moeten betalen. Bij de meeste verzekeraars geldt er ook een eigen risico, wat u sowieso al moet betalen.

Indien u een no-claimbeschermer heeft kunt u wel één schade per jaar claimen zonder dat dit invloed heeft op uw premie. Houd er echter wel rekening mee dat u schadevrije jaren in dit geval wel aangetast worden. Indien u besluit over te stappen naar een andere verzekeraar dan wordt er gekeken naar uw schadevrije jaren en niet naar uw positie op de bonus/malus ladder.