Zorgverzekering

Zorgverzekering
 

Zorgverzekering

De zorgverzekering is een verzekering voor ziektekosten. Iedereen in Nederland is wettelijk verplicht zich te verzekeren voor het basispakket van de zorgverzekering. Dat is vastgelegd in de Zorgverzekeringswet. U sluit een zorgverzekering af bij de zorgverzekeraar van uw eigen keuze.

Basispakket en acceptatieplicht

Het basispakket van de zorgverzekering vergoedt het grootste deel van de gezondheidszorg. De overheid beslist wat er in de basispakketten zit. Zorgverzekeraars hebben een acceptatie-plicht. Dat betekent dat ze u voor het basispakket moeten accepteren, ongeacht uw leeftijd of uw gezondheidssituatie. Na het afsluiten van een polis bent u verzekerd voor zorg uit het basispakket.

Aanvullende zorgverzekering

zorgverzekering-logoOmdat het basispakket niet alle kosten vergoedt, zijn er ook aanvullende zorgverzekeringen. Een voorbeeld kan zijn een aanvullende verzekering voor tandartskosten als u 18 jaar of ouder bent. U kunt zich aanvullend verzekeren bij uw zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars beslissen zelf wat er in de aanvullende verzekeringen zit. Een aanvullende verzekering is niet verplicht. De verzekeraar heeft voor de aanvullende verzekering geen wettelijke acceptatieplicht.

Zorgtoeslag

Heeft u een laag inkomen, dan kunt u de kosten van de basisverzekering misschien deels vergoed krijgen. U kunt hiervoor zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. De website van de Belastingdienst heeft formulieren welke online staan en uitgeprint kunnen worden.

Boete bij niet verzekerd zijn

In de Zorgverzekeringswet staat dat iedereen verzekerd moet zijn voor het basispakket. Bent u niet verzekerd voor de zorgverzekering, kunt u een boete krijgen.