Blog

No-claim beschermer autoverzekering

Heeft u een nieuwe autoverzekering gezien en kunt u een no-claim beschermer afsluiten? Of heeft u al een autoverzekering met deze beschermer en bent u benieuwd wat het precies inhoudt? Het is dan allereerst van belang om er rekening mee te houden dat no-claim staat voor de periode waarin u geen claim heeft ingediend bij uw verzekeraar.

Des te langer u dat niet doet, des te verder uw no-claimkorting op de premie op zal lopen. Men gebruikt de bonus/malusladder om na te gaan hoeveel korting u op de nominale premie krijgt.

 

Hoe werkt de no-claim beschermer?

De no-claim beschermer zorgt ervoor dat u de korting die u heeft opgebouwd kunt beschermen, op het moment dat u toch te maken krijgt met een ongeval, waaraan u schuld heeft. In dat geval zou u normaal gesproken 4 – 6 treden op de bonus/malus ladder omlaag vallen, indien u de schade zou claimen bij uw verzekeraar. Dat zou ervoor zorgen dat u qua no-claimkorting een flink eind terug kan vallen. Uw maandelijkse premie wordt daardoor fors hoger, waardoor u jarenlang duurder uit zal zijn. De no-claim beschermer zorgt ervoor dat u ook na een claim niet zomaar terug zal vallen in uw korting.

 

Let op de schadevrije jaren

prive-zakelijkLet er echter wel goed op dat de verzekeraar uw aantal schadevrije jaren over het algemeen wel aan zal passen. Dat betekent dat u de korting behoudt zoals u die had op basis van bijvoorbeeld 10 schadevrije jaren, maar dat het aantal schadevrije jaren dat u heeft vervolgens wordt aangepast naar bijvoorbeeld 5.

Dat heeft geen gevolgen zolang u bij dezelfde verzekeraar blijft, maar kan problemen opleveren wanneer u over wilt stappen. Op dat moment gaat men namelijk uit van ‘maar’ 5 schadevrije jaren en gaat u dus flink meer premie betalen.