Blog

No blame – No claim regeling

Heeft u een autoverzekering met een no blame – no claim regeling? Of bent u benieuwd wat dat inhoudt? Het is een speciale regeling die in werking treedt bij bijvoorbeeld aanrijdingen met voetgangers. In Nederland zorgt de wet voor een aanvullende bescherming voor kwetsbare weggebruikers, zoals fietsers en voetgangers. Op het moment dat zij aangereden worden zal de automobilist altijd aansprakelijk worden gesteld, zelfs wanneer hij of zij hier eigen geen direct verwijtbare schuld aan heeft.

Wat is de no blame – no claim regeling?

no-blameDe ‘no blame – no claim’ treedt in werking op het moment dat u een voetganger of een fietser heeft aangereden, terwijl u daar bijvoorbeeld niets aan kon doen. Stel dat u met 25 kilometer per uur door een woonwijk reed en u plotseling een spelend kind de weg op zag duiken. Zelfs wanneer u probeert uit te wijken bestaat de kans dat er een aanrijding plaatsvindt, waar u dan weinig aan kunt doen. U wordt in dat geval aansprakelijk gesteld, zonder dat u daadwerkelijk blaam treft. De ‘no blame – no claim’ zorgt er dan voor dat u niet terug hoeft te vallen in uw no-claimkorting en aantal schadevrije jaren.

Voordeel van de regeling

Het grote voordeel van de ‘no blame – no claim’ is de premiekorting die u kunt behouden, nadat u betrokken bent geweest bij een ongeval. Normaal gesproken zou u 4 – 6 stappen terugvallen op de bonus/malus ladder, waardoor uw no-claimkorting flink afneemt en uw aantal schadevrije jaren bovendien terugloopt.

Indien u een autoverzekering met deze speciale regeling heeft is dat niet het geval. Aangezien ook het aantal schadevrije jaren onaangetast blijft bent u er zeker van dat u ook bij een andere verzekeraar weer een vergelijkbare no-claimkorting krijgt, op het moment dat u overstapt van autoverzekering.