Blog

Meldcode auto en autoverzekering

Bij het afsluiten van een autoverzekering dient u de meldcode aan de verzekeraar door te geven. De verzekeraar heeft namelijk de meldcode nodig om de autoverzekering aan te melden bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer(RDW), ook hebben zij deze code nodig om de autoverzekering op te zeggen. Op deze manier kan het RDW nagaan of alle auto’s wel verzekerd zijn, gezien een WA verzekering verplicht is.

Meldcode auto

Elk voertuig heeft een uniek identificatie nummer, oftewel het chassisnummer. De laatste vier cijfers van het chassisnummer zijn de meldcode van de auto. Het chassisnummer kunt u terugvinden op het kentekenbewijs deel 1 B en is ook ergens terug te vinden op de auto. Doorgaans is dit onder de motorkap of aan de binnenkant van het portier.

Indien u een nieuw voertuig gaat kopen heeft u nog geen kentekenbewijs, gezien dit pas bij de overdracht plaatsvind. Wel dient het voertuig verzekerd te zijn op het moment dat u de garage verlaat. Vraag daarom van te voren aan de verkoper wat de meldcode is zodat u de autoverzekering alvast in orde kunt maken. Tevens is het mogelijk de autoverzekering alvast telefonisch te bestellen en dat u op het moment van alleen nog de meldcode moet doorbellen.

Eerst vergelijken

meldcode-vergelijkenAls u de meldcode doorgeeft staat u echt op het punt een autoverzekering af te sluiten. Wij adviseren u om voor dit proces eerst te vergelijken. Door nauwkeurig te vergelijken ziet u precies wat de verschillen tussen de verzekeraars zijn, zowel wat betreft de kosten als de dekking en voorwaarden. Daarna kunt u eventueel overgaan tot het afsluiten van een autoverzekering bij de beste verzekeraar en komt de meldcode van pas.