Blog

Het eigen risico

Doorgaans heeft u bij een autoverzekering een eigen risico. Dit is het bedrag wat de verzekeringsnemer in geval van schade als risico voor zichzelf heeft, oftewel het bedrag wat zelf betaald zal moeten worden. Over het algemeen is dit per schadegeval een vast bedrag.

Verzekeraars

Welk bedrag precies gehanteerd wordt verschilt per verzekeraar, maar doorgaans ligt dit op € 150,-. Tevens zijn er verzekeraars die geen eigen risico hanteren of de mogelijkheid bieden te verhogen of te verlagen. Verlaagt u, dan gaat u meer premie betalen. Daarentegen krijgt u korting op de premie wanneer u het laat verhogen.

Door het invoeren van een eigen risico hoeft de verzekeraar minder uit te keren aan schades en hierdoor hebben ze een lagere schadelast. Ook zijn verzekeringsnemers zorgvuldiger door de wetenschap dat een schade niet geheel vergoedt wordt. Bij een vergelijking van autoverzekeraars is het tevens verstandig te letten op het eigen risico, een lager hoger risico betekent immers niet een hogere premie. Het is maar net welke aanbieder u het beste aanbod kunt doen.

Afwijkende regels

afwijkende-regelsEr zijn vaak afwijkende regels van kracht. Bij bijvoorbeeld inbraak, diefstal of joyriding hoeft u niet het eigen risico te betalen. Tevens kan het eigen risico vervallen indien u kiest voor een schadeherstelbedrijf die door u verzekeraar geselecteerd is, of dat u juist een eigen risico heeft wanneer u niet kiest voor het schadeherstelnetwerk van de verzekeraar. Ook bij ruitschade zijn vaak afwijkende regels, hierbij geldt in vele gevallen toch nog een (gedeelte) van het eigen risico.

Kleine schades zelf betalen

Vaak is het voordeliger kleine schades zelf te betalen indien er een eigen risico van kracht is. U moet toch immers al een groot gedeelte van een klein bedrag zelf betalen. Daarnaast is een geclaimde schade ook van invloed op uw schadevrije jaren en daarbij uw positie op de bonus/malus ladder en op de hoogte van uw premie.