Blog

Gevolgen verlopen APK op de autoverzekering

Bezit u een auto en is deze een paar jaar oud, dan bent u wettelijk verplicht het voertuig eens per jaar APK te laten keuren. Rijdt u rond met een auto zonder APK, dan riskeert u een flinke boete. Daarnaast kan het ernstige gevolgen hebben voor uw autoverzekering in geval van een ongeval.

 

Verkeersveiligheid en Algemene Periodieke Keuring

autoverzekering-blogDe APK staat voor Algemene Periodieke Keuring en is een wettelijk verplichte keuring. LPG of diesel auto’s ouder dan 3 jaar en benzine auto’s ouder dan 4 jaar moeten gekeurd worden. Uw auto wordt dan nagekeken op diverse zaken die belangrijk zijn voor de verkeersveiligheid. Op deze manier kan elke weggebruiker zo veilig mogelijk deelnemen aan het verkeer. De gedachte hierachter is dan ook dat er enkel auto’s op de weg rondrijden die veilig zijn.

 

Gevolgen

Het niet keuren of het niet op tijd laten keuren van uw voertuig kan gevolgen hebben voor de dekking van uw autoverzekering. Bij schade kan de verzekeraar besluiten uw schade niet uit te keren. De beredenering is dat een APK wellicht de aanrijding had kunnen voorkomen en dat de auto met deze mankementen hoogstwaarschijnlijk niet door de keuring heen was gekomen.

Indien u een aanrijding veroorzaakt kan dit flinke gevolgen hebben als u niet verzekerd bent. Rijdt u een persoon aan en wordt deze schade op u verhaald, dan kunnen deze kosten flink oplopen. Daarnaast krijgt u voor elke maand dat de auto niet APK gekeurd is een boete.

 

Wanneer moet ik APK keuren?

Op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) kunt u precies zien of u nog een geldige APK keuring heeft. Daarnaast is het mogelijk om te zien wanneer de auto weer gekeurd moet worden. Ook krijgt u een maand van te voren een brief thuisgestuurd als herinnering.