Blog

Gelijkwaardige autoregeling

autoverzekering-blogWordt uw auto total loss verklaard of gestolen, dan verschilt het per verzekeraar welk bedrag u uitgekeerd krijgt. In vele gevallen krijgt u alleen de dagwaarde of de dagwaarde plus een bepaald percentage. Met dit bedrag kunt u niet dezelfde auto terugkopen. Biedt de verzekeraar een gelijkwaardige autoregeling dan weet u zeker dat het uitgekeerde bedrag genoeg is om een soortgelijke auto terug te kopen.

Voorwaarden per verzekeraar

Gezien de voorwaarden per aanbieder sterk verschillen is het verstandig om autoverzekeringen te vergelijken. Vindt u het belangrijk dat u in geval van totaalschade of diefstal een soortgelijk voertuig terug kunt kopen, dan is het verstandig goed te letten op de gelijkwaardige autoregeling.

Daarnaast moet u goed bekijken wat de regeling precies inhoudt. Soms wordt er een tijdsperiode aan vast gehangen, u kunt dan alleen aanspraak maken op de gelijkwaardige auto regeling als uw voertuig niet ouder is dan een aantal jaren. De verzekeraars die een gelijkwaardige autoregeling aanbieden zonder extra voorwaarden zijn onder andere Inshared, Zelf.nl, ANWB en Unive.

 

Is de regeling voor mij van toepassing?

In principe is deze regeling op alle tweedehandse auto’s van toepassing. Heeft u net een nieuwe auto gekocht, dan hoeft u hier nog geen rekening mee houden, u kunt immers toch aanspraak maken op de nieuwwaarde regeling. De vraag is: wilt u op het moment dat u totaalschade heeft of dat uw auto gestolen wordt een soortgelijk voertuig terugkopen met het uitgekeerde bedrag? Wellicht is een autoverzekering bij een andere verzekeraar in maand premie goedkoper en wilt u dit risico dragen. Zo zijn er meerdere punten waarop u een vergelijking kunt maken.

Vervangend vervoer regeling

De gelijkwaardige autoregeling wordt vaak in de war gehaald met een vervangend vervoer regeling. Deze regeling is totaal iets anders. U heeft met deze regeling recht op vervangend vervoer tijdens bijvoorbeeld een reparatie van uw auto.