Blog

Factoren premie

 

Verzekeraars houden met een aantal factoren rekening om de hoogte van uw premie te bepalen. Doorgaans houden de aanbieders dezelfde factoren aan, maar er zijn wel verschillen per verzekeraar.

De auto
autoverzekering-blogBij berekening van de premie voor uw autoverzekering wordt er eerst gekeken naar de auto. Het type auto waarin u rijdt is de eerst bepalende factor. Een sportauto levert een hogere premie op dan een gezinsauto. Ook is de nieuwwaarde prijs van uw auto erg bepalend. Daarnaast is het merk van de auto, het model en het gewicht van de auto bepalend voor de hoogte van de premie.

De eigenaar
Bij het berekenen van de premie voor een autoverzekering tellen de kenmerken van de eigenaar sterk mee. De belangrijkste factoren zijn uw leeftijd en uw schadeverleden. Over het algemeen rijden jonge bestuurders meer schade, daarom is de premie voor deze doelgroep vaak duurder. Uw schadeverleden wordt bekeken als een indicatie van eventuele toekomstige schades.

Aantal kilometers
Als u meer kilometers rijdt heeft u ook meer kans op schade. Daarom nemen verzekeraars deze factor ook mee in de berekening van de hoogte van uw premie voor de autoverzekering.

De regio
De laatste factor waar vele verzekeraars rekening mee houden is de regio waar u in woont. Als u in de Randstad woont is de kans dat u schade krijgt veel groter dan dat u op het platteland woont. Het verkeer is relatief rustig op het platteland, daarom dat de premie hoger uitvalt in drukkere gebieden.