WA-dekking

WA-dekking

De WA-dekking staat voor wettelijk aansprakelijkheid dekking en wordt ook wel aansprakelijkheidsdekking genoemd. De Europese Unie heeft bepaald dat het wettelijk verplicht is minimaal een WA autoverzekering af te sluiten als u een motorvoertuig bezit.

 

Wat dekt deze vorm?

autoverzekering-logoDe WA-dekking is de basisdekking voor een autoverzekering en daarom ook de voordeligste. Over het algemeen wordt deze dekkingsvorm afgesloten voor de wat oudere auto en/of een auto met een lage dagwaarde. Met een WA autoverzekering bent u verzekert tegen schade die u met uw voertuig aan het voertuig van een ander maakt. Daarnaast bent u ook gedekt tegen schade aan de bezittingen van een ander en lichamelijke schade van derden ten gevolg van een verkeersongeluk door uw toedoen. Alleen schade aan derden worden vergoed, verder is er geen dekking op deze verzekering.

Wettelijke verplichtingen WA-dekking

De Wet Aansprakelijkheidsverzekeringen Motorrijtuigen (WAM) verplicht de aansprakelijkheidsdekking bij het bezit van een voertuig. Daarnaast verplicht de WAM aan welke minimale eisen de WA-verzekering moet voldoen. In de meeste gevallen volgt de WA-dekking de wettelijke verplichtingen, maar de verzekeraar mag van de wettelijke verplichtingen afwijken. Voorwaarde hiervoor is echter wel dat de benadeelde hierdoor niet gedupeerd mag worden.

WA-dekking genoeg?

Of de WA-dekking genoeg is voor uw auto hangt af van welke risico’s u wilt en kunt lopen en welke niet. Daarnaast zijn zaken aan de orde als:

 
Overzicht
Dagwaarde van uw voertuig
Leeftijd van uw voertuig
Mogelijkheid een ander voertuig aan te schaffen