Blog

CIS-registratie en autoverzekering

Heeft u een CIS-registratie? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw autoverzekering, het is mogelijk dat het moeilijker wordt om u aan te melden bij een verzekeraar. Verzekeraars kijken namelijk naar het risico dat ze met een eventuele nieuwe klant lopen, een CIS-registratie kan aangeven dat u een hoger risico bent.

Wat betekend een CIS-registratie?

CIS is de afkorting van Stichting Centraal informatie Systeem. Deze stichting bewaart allerlei verzekeringsgegevens voor verzekeraars en tussenpersonen. Verzekeraars kunnen op deze manier inzicht krijgen in het verleden van een eventueel nieuwe klant. De stichting bewaart verschillende soort gegevens, onder andere:

  • Alle schadeclaims worden geregistreerd, hierbij is niet van belang wie er schuldig is.
  • Indien de verzekeraar de autoverzekering opzegt wordt dit ook geregistreerd. De verzekeraar kan dit beëindigen vanwege bijvoorbeeld wanbetaling of wegens het verstrekken van onjuiste gegevens.
  • Ontzegging van rijbevoegdheid wordt ook vastgelegd.
  • Negatieve schadevrije jaren, dit kan voorkomen wanneer u meerdere schades hebt gereden.
  • Er is ook nog een zwarte lijst. Op deze lijst staan consumenten die verzekeringsfraude hebben gepleegd.

Bijna alle gegevens worden na 5 jaar vernietigd. Negatieve schadevrije jaren voor een periode van 15 maanden en de zwarte lijst voor een periode van maar liefst acht jaar.

Cis-registratie en weigering

weigering-cisWilt u een autoverzekering afsluiten en wordt u geweigerd wegens een CIS-registratie? Dan is het verstandig meerdere verzekeraars na te vragen of zij u wel willen accepteren. Echter dient u wel eerlijk te zijn over uw verzekeringsverleden, als de verzekeraar erachter komt dat u liegt kunt u op de zwarte lijst terecht komen, waardoor dit uw verzekeringsaanvraag nog moeilijker maakt. Indien u geen nieuwe verzekeraar kunt vinden kunt u wellicht terecht bij Rialto verzekeringen. Zij accepteren consumenten met een hoog risico, echter betaald u hier wel veel meer premie dan bij een regulier verzekeraar.