Blog

Buitenlands rijbewijs en autoverzekering

Indien u in het bezit bent van een buitenlands rijbewijs en in Nederland komt wonen, dan kunt u voor een bepaalde periode gebruik maken van het buitenlands rijbewijs. Wel verschilt het per verzekeraar of deze u als klant willen accepteren voor de autoverzekering, daarnaast is het van belang of u het rijbewijs behaald heeft in een Europees land of in een ander deel van de wereld.

Afgifte en geldigheid buitenlands rijbewijs

Afhankelijk van waar u precies uw rijbewijs behaald hebt wordt de geldigheid bepaald. Indien dit is gebeurt in een van de lidstaten van de Europese Unie, Noorwegen, Liechtenstein, Zwitserland of IJsland, dan is uw rijbewijs nog tien jaar geldig vanaf de datum van afgifte.

afgifte-rijbewijsDaarentegen is het rijbewijs minder lang geldig indien u in een ander land uw rijbewijs heeft behaald, namelijk maar 185 dagen vanaf de dag dat u in Nederland komt wonen. Na deze periode is het mogelijk het rijbewijs om te zetten naar een Nederlands rijbewijs. Wel dient u dan in Nederland woonachtig te zijn en te beschikken over een geldige verblijfsvergunning. Indien u niet in het bezit bent van een Nederlands rijbewijs, mag u geen voertuig op de openbare weg besturen.

Acceptatie verzekeraars

Niet alle verzekeraars willen u als klant accepteren indien u beschikt over een buitenlands rijbewijs. Verzekeraars hebben onder andere op dit gebied de vrije keuze of ze u willen accepteren. Indien u van plan bent de rest van uw leven of voor een lange tijd in Nederland te wonen, dan doet u er verstandig aan zo snel mogelijk te werken aan een Nederlands rijbewijs. Indien dit niet het geval is kunt u opzoek gaan naar een verzekeraar die u wel wilt accepteren. Met een premie berekening ziet u direct waar u de goedkoopste autoverzekering kunt afsluiten.