Blog

Bonus/malus ladder

 

Het idee van de bonus/malus ladder is dat verzekerden die geen schade claimen beloond worden en verzekerden die wel schade claimen gestraft worden. In vele gevallen spreekt men over no-claimkorting als bonus/malus korting bedoeld word.

Hoe werkt de bonus/malus ladder?

De bonus/malus ladder bestaat doorgaans uit 15 tot 20 treden, dit verschilt uiteraard per verzekeraar. Op welke trede men ingedeeld wordt bepaalt de verzekeraar. De trede bepaald of er korting of toeslag op de premie gekoppeld is. Heeft u één jaar lang geen schade geclaimd stijgt u één trede, wat een hogere premie korting oplevert. Wanneer er wel schade wordt geclaimd daalt u een aantal treden.

Hoeveel treden u daalt verschilt per verzekeraar, doorgaans is dit vijf treden. Als u zakt wordt u gestraft met een hogere maand premie, u bonus/malus korting daalt namelijk per trede. De bonus/malus ladder begint bij de meeste verzekeraars met 25% toeslag (boven op de premie) en eindigt bij de meeste verzekeraars op 75% korting.

 

No-claim beschermer

autoverzekering-blogEen no-claim beschermer is een aanvullende dekking op een autoverzekering. Doormiddel van een no-claim beschermer kunt u uw positie op de bonus/malus ladder veilig stellen voor toekomstige schades. Het principe is dat als u schade claimt u niet zakt op de bonus/malus ladder. Echter verschilt de no-claim beschermer per verzekeraar, sommige verzekeraars hanteren bijvoorbeeld dat u niet terugzakt maar ook het aankomende verzekeringsjaar niet verder stijgt.

Een no-claim beschermer wordt niet door elke verzekeraar aangeboden. Het te betalen bedrag voor de no-claim beschermer verschilt ook sterk per verzekeraar. Als u weinig tot geen schade vrije jaren heeft opgebouwd is de no-claim beschermer nog niet erg interessant, u krijgt namelijk nog geen hoge premiekorting.

Schade claimen of zelf betalen?

Als u geen no-claim beschermer heeft is het in vele gevallen voordeliger om kleine schades zelf te betalen. De verzekeraar kijk niet naar de hoogte van het schadebedrag, de terugval op de bonus/malus ladder is hetzelfde. Als u niet schuldig bent bij een ongeval blijft uw premiekorting hetzelfde, de schade wordt in dit geval verhaalt op een aansprakelijke wederpartij. De schades die onder de beperkt-casco dekking vallen, zoals diefstal inbraak etc. zijn bij de meeste verzekeraars niet van invloed op de bonus/malus ladder.