Blog

Autoverzekering voor ouderen

Het blijkt uit diverse onderzoeken dat ouderen consumenten vaak problemen ondervinden bij het zoeken naar een geschikte autoverzekering. Behalve dat de premie voor ouderen fors verhoogd wordt, zijn er ook diverse autoverzekeraars die ouderen weigeren. Een autoverzekering voor ouderen blijkt dan ook lastig te vinden.

Ouderen weigeren

U zult denken dat is toch discriminatie om een bepaalde doelgroep te weigeren? Toch mag het volgens minister Plasterk, een verzekeraar moet immers volgens hem het risico inschatten en leeftijd kan hierbij een factor spelen. Het blijkt dan ook dat een derde van de autoverzekeraars op de Nederlandse markt ouderen gewoon weigert.

Hogere premie

hogere-premie-ouderenEen ander bekend probleem is dus de hogere premie. Bij de ene wordt u dus niet geaccepteerd en bij de ander betaald u een hogere premie. Leeftijd is simpelweg gewoon een criterium bij het vaststellen van de premie, net als ouderen ondervinden juist jongeren hier ook problemen mee. Zowel ouderen als jongeren moeten een hogere premie betalen doordat de autoverzekeraars deze beide doelgroepen als een hogere risicofactor beschouwen.

Risicofactor

De verzekeraar kijkt naar diverse risicofactoren. In principe wordt er gekeken naar hoe groot is de kans dat er geld voor een schade uitgekeerd moet worden? Hun verwachten bij zowel jongeren als ouderen hier een grotere kans op te hebben. Echter wordt dit door de meeste consumenten als oneerlijk beschouwd, gezien je niet een gehele doelgroep over een kam kan scheren. Het kan namelijk zijn dat u wel onder deze doelgroep valt maar prima kan rijden en nooit geen schade claimt, dan is het eigenlijk wel oneerlijk dat u meer premie betaald. Desondanks is het helaas zo en mag een verzekeraar dit wettelijk gezien gewoon doen. Helaas kan dit niet per persoon bepaald worden, gelukkig is hiervoor nog wel de no-claim korting om de premie enigszins te verlagen.