Blog

Autoverzekering privé of zakelijk

Gaat u een autoverzekering privé of zakelijk afsluiten en bent u benieuwd naar de verschillen, of wilt u weten wat een verzekeraar wel en niet accepteert? De meeste autoverzekeringen gaan uit van privé gebruik van de auto, aangezien de verzekeraar op basis daarvan het risico op schade inschat.

Bepaalde verzekeraars bieden dan ook geen mogelijkheden voor zakelijk gebruik. Er zijn andere verzekeraars actief die dat wel doen, waardoor het daar mogelijk is om een autoverzekering zakelijk af te sluiten.

 

Zakelijk gebruik van de auto

Wanneer u een autoverzekering zakelijk afsluit mag u er zakelijk gebruik van maken. Dat betekent dat u de auto bijvoorbeeld kunt gebruiken als taxi, of als lesauto. Daarnaast is het u toegestaan om de auto te gebruiken voor koeriersdiensten of andere betaalde vormen van vervoer.

Het kan daarbij gaan om personenvervoer, maar het is ook mogelijk om goederen te vervoeren. Zorg er in ieder geval voor dat de verzekeraar op de hoogte is van het zakelijk gebruik dat u voornemens bent. Men kan de autoverzekering zakelijk voor u afsluiten, op basis van een juiste inschatting van het risico.

 

Privé gebruik van de auto

prive-zakelijkDaarnaast kunt u er in een aantal gevallen voor kiezen de autoverzekering privé af te sluiten, zelfs wanneer u de auto bijvoorbeeld gebruikt om naar uw werk te rijden. Het klassieke woon-werkverkeer valt namelijk gewoon onder het privégebruik van de auto, aangezien de zakelijke tijd pas begint te lopen op het moment dat u aan het werk gaat.

Ook wanneer u de auto een enkele keer zakelijk rijdt is het over het algemeen geen probleem om een privé autoverzekering af te sluiten. Houd er wel rekening mee dat er sprake dient te zijn van een situatie waarin de auto ook daadwerkelijk vooral privé gebruikt wordt.