Blog

Autoverzekering en extra kosten

extra-kosten-blogDe meeste consumenten denken bij hun autoverzekering ofwel andere verzekeringen alleen aan de te betalen premie. Desondanks mag de verzekeraar ook andere bedragen in rekening brengen als eenmalige poliskosten, beëindigingskosten, prolongatiekosten en wijzigingskosten. De bedragen die hiervoor in rekening worden gebracht zijn gelukkig niet erg hoog, maar toch verstandig om hier rekening mee te houden. Want als u bijvoorbeeld een overstap wilt maken en zowel polis als beëindigingskosten moet betalen dan kan dit in de eerste maand toch een behoorlijke extra uitgave zijn. Overigens brengen niet alle verzekeraars deze extra uitgaven in rekening. Als dit het geval is dient dit opgenomen te zijn in de polisvoorwaarden. Maar sommige verzekeraars zijn hier al duidelijk in tijdens het aanvraagproces.

Beëindig- en poliskosten

Beëindigingskosten kunnen door de verzekeringsmaatschappij eenmalig in rekening gebracht worden zodra de verzekeringsnemer een polis opzegt. In dit geval wordt dit verrekend met de teveel betaalde premie. Poliskosten daarentegen worden in rekening gebracht bij de aanvang van de verzekering en zijn ook eenmalig. Dit bedrag dient u te betalen voor de opmaak van de polis.

Wijzigingskosten

Als u besluit om bijvoorbeeld de dekking te wijzigen dan mag de verzekeraar wijzigingskosten bij u in rekening brengen. Soms doet een verzekeraar dit alleen wanneer u de dekking verlaagt, maar niet wanneer u de dekking verhoogt. Maar het kan ook in beide gevallen aan de orde zijn.

Prolongatiekosten

Dit zijn een soort van administratieve kosten die u bij elke incasso betaald. Het maakt hierbij niet uit of u via een automatische incasso of per acceptgiro betaald. Wel kan er een extra bedrag in rekening gebracht worden voor de acceptgiro, maar dit staat wel los van de prolongatiekosten. Als u per maand de premie laat innen dan betaald u elke maand prolongatiekosten, maar bij een jaarbetaling betaald u deze dus elk jaar.