Blog

Autoverzekering en aanrijding met wild

Het klinkt erg onwaarschijnlijk, maar het kan voorkomen dat u tegen een hert of bijvoorbeeld een paard opbokst. Allereerst is het dan van belang dat u uzelf in veiligheid brengt en dat u direct de politie belt, zij zorgen er dan ook voor dat het dier geholpen wordt. Daarnaast dient u niet door te rijden, gezien dit strafbaar is. Daarnaast is het ook strafbaar om het dier in uw eigen auto te vervoeren, doe dit dus ook niet. Ook al wilde u hier dier helpen dan nog is het strafbaar gezien wilde dieren beschermd zijn. De schade bij een aanrijding met wild kan behoorlijk hoog uitvallen, maar hoe werkt het claimen van deze schade?

Schade claimen

aanrijding-met-wildBent u betrokken geraakt bij een ongeval met wild? Dan kunt u alleen de schade claimen indien u een WA beperkt casco of volledig casco autoverzekering heeft. Bij een WA autoverzekering is het bijna nooit mogelijk om de schade te claimen, gezien het eigen voertuig niet gedekt is. Ook is er vaak niemand anders om aansprakelijk te stellen, doordat een loslopend wild vaak geen eigenaar heeft. Ook een eigenaar van een bosperceel is vaak geen eigenaar, deze wordt namelijk pas eigenaar op het moment dat hij dier gevangen heeft.

Verhalen op eigenaar

Indien het dier toch wel een eigenaar blijkt te hebben zal uw autoverzekeraar de schade proberen te verhalen op de eigenaar van het wild, doorgaans lukt dit wel. Uiteraard dient u hiervoor wel te weten wie de eigenaar is. Om de schade te kunnen verhalen maakt het verder niet uit of het dier wel of niet aangelijnd was. Daarnaast ook niet wanneer het dier bijvoorbeeld bereden wordt.

Indien u een autorechtsbijstandverzekering heeft afgesloten kunt u hiervan gebruik maken voor het aansprakelijk stellen van de eigenaar van het dier. Maar ook wanneer er andere juridische moeilijkheden zijn bij het verhalen van de schade kunt u hiervan gebruik maken.