Blog

Autoschade altijd claimen?

Veel consumenten zijn geneigd om alle autoschades meteen te laten repareren en deze kosten te claimen bij hun autoverzekeraar. Zij denken immers dat ze hier toch voor verzekerd zijn. Theoretisch gezien kan dit ook het geval zijn, maar desondanks kunnen er vervelende voorwaarden zijn bij het claimen van een autoschade. Daarom adviseren wij u ook om eerst goed naar de kosten voor de reparatie te kijken en te bepalen of dit opweegt tegen de gevolgen voor de autoverzekering.

Ten koste van schadevrije jaren

Het claimen van schade kan ten koste gaan van uw schadevrije jaren, tenminste wanneer u geheel of gedeeltelijk aansprakelijk bent voor de opgelopen schade, of wanneer er bijvoorbeeld een onbekende dader is. Doordat u besluit een dergelijke schade te claimen gaat u achteruit in schadevrije jaren. Het allergrootste nadeel hiervan is dat u ook achteruitgaat in no-claim korting of wellicht zelfs een toeslag krijgt. Dit betekend dat u de aankomende jaren meer premie gaat betalen.

Eigen risico

risico-claimenHet is van belang dat u ook controleert of er een eigen risico op uw autoverzekering geldt. Dit bedrag moet u namelijk zelf betalen, alleen de rest van de claim wordt vergoedt. Wanneer een reparatie bijvoorbeeld 200 euro betreft en u een eigen risico van 150 euro heeft, dan wordt er 50 euro vergoedt en de rest moet u zelf betalen.

Altijd claimen?

Het antwoord op de vraag of het verstandig is om altijd autoschades te claimen is nee. Per situatie dient u goed te kijken naar de gevolgen. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het sowieso voordeliger is kleine reparaties zelf te betalen, zeker wanneer er ook nog eens een eigen risico geldt. Maar behalve het eigen risico dient u dus altijd rekening te houden met uw schadevrije jaren. Het verschil in premie kan namelijk vele malen hoger uitvallen dan de kosten voor de reparatie. Het is dan ook zonde om te claimen.