Blog

Auto gestolen

Helaas wijst onderzoek uit dat voertuigen met enige regelmaat gestolen worden. Gebeurt dit bij u dan is dit uiteraard zeer vervelend, maar wellicht kunt u terugvallen op uw autoverzekering. Helaas zijn er wel een aantal zaken die u zelf moet ondernemen.

 

Aangifte doen bij de politie

autoverzekering-blogDe kans dat u de dader op heterdaad betrapt is zeer klein. Indien u de dader wel betrapt bel dan direct 112. De kans dat de autodief door snel optreden van u gepakt wordt is daarmee vergroot. Ontdekt u pas achteraf dat de auto gestolen is, doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie.

Neem uw kentekenbewijs mee zodat de politie in het kentekenregister van de RDW een notitie kan maken dat uw auto gestolen is. Op het moment dat dit gebeurt is betaald u geen motorrijtuigenbelasting meer en bent u niet meer aansprakelijk voor eventuele schade die door de dief veroorzaakt word.

Melding doen bij VbV

Het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit is een initiatief van alle verzekeringsmaatschappijen om criminaliteit te bestrijden. Bij het VbV kunt u de auto laten registreren als vermist.

 

De verzekeraar contacteren

Diefstal is niet door elke dekkingsvorm gedekt, enkel bij een WA+ of Allrisk autoverzekering. Ondanks dat u misschien niet gedekt bent moet u wel de verzekeraar van diefstal op de hoogte brengen. De verzekeraar kunt uw autoverzekering schorsen, zodat u de premie niet meer hoeft te betalen. Is uw auto wel gedekt tegen diefstal, dan moet u een schadeformulier en een bewijs van aangifte inleveren bij de verzekeraar.

Verzekeraars houden een periode van 30 dagen aan om de diefstal af te handelen. Binnen deze 30 dagen wordt de eventuele schade door de verzekeraar vergoed en na deze 30 dagen keert de verzekeraar pas uit. Bij de meeste verzekeraars kunt u gebruik maken van de vervangend vervoer regeling voor een bepaalde periode. Bekijk hiervoor de aanvullende voorwaarden.