Blog

Assurantiebelasting

Assurantiebelasting is een belasting vanuit de overheid, op een groot aantal verzekeringen die u af kunt sluiten. Het is kostenverhogende belasting, zoals we bijvoorbeeld ook de Btw (Belasting toegevoegde waarde) kennen, op bijna alle producten die we kopen.

Voor welke verzekeringen geldt de assurantiebelasting?

De assurantiebelasting geldt voor een groot aantal verzekeringen, behalve de zorgverzekering en de levensverzekering. Sluit u bijvoorbeeld een autoverzekering of een opstalverzekering af? Dan zal men u de belasting in rekening brengen. Doorgaans geeft men aan welk deel van de premie bedoeld is voor de verzekeraar en wat de belasting is die u dient te betalen, zodat u dat onderscheid duidelijk kunt maken.

U betaalt verder assurantiebelasting voor een inboedelverzekering, een woonhuisverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Verder brengt men u deze belasting ook in rekening op het moment dat u een reisverzekering of een rechtsbijstandsverzekering afsluit.

Wilt u een pechhulpverzekering afsluiten, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat de ANWB of Route Mobiel u bij kan staan op het moment dat uw auto er onderweg mee ophoudt? Ook over die verzekeringen brengt men assurantiebelasting in rekening, waardoor het voor bijna alle polissen geldt.

Hoe hoog is de assurantiebelasting?

belastingDe assurantiebelasting bedraagt 21%, net zoveel als de BTW die we betalen over de producten die we aanschaffen. Dit tarief geldt vanaf 1 januari 2013, voor die tijd betaalde u slechts 9,7% assurantiebelasting. De verhoging heeft ervoor gezorgd dat verschillende verzekeringen een stuk duurder zijn geworden, waardoor het verstandig is om de polissen een keer goed tegen het licht te houden. De verhoging van 9,7% naar 21% kost een gemiddeld gezin gemakkelijk €100,- per jaar, waardoor het verstandig is om goed naar de noodzaak hiervan te kijken. Uiteraard valt er niet zomaar onder de assurantiebelasting uit te komen, het is een percentage dat in principe iedereen dient te betalen.