Blog

Afkopen eigen risico autoverzekering

Wilt u het eigen risico van uw autoverzekering afkopen, of bent u benieuwd naar de mogelijkheden op dat gebied? Houd er rekening mee dat dit niet bij alle verzekeraars mogelijk is. Het is bovendien verstandig om er over na te denken wat het voordeel hiervan is. Over het algemeen betaalt u een hogere premie per maand, waar u een stukje extra dekking voor terugkrijgt.

Op het moment dat u het eigen risico van €150 afkoopt gaat u er bij een schade van €1.000 immers maar €150 op vooruit, terwijl u aan de andere kant wellicht meer aan extra premie heeft betaald.

Eigen risico afkopen

afkopenHet eigen risico afkopen is eigenlijk alleen interessant wanneer u verwacht dat u een relatief hoge kans op schade heeft. In dat geval zorgt het eigen risico er namelijk voor dat u een deel van die schade zelf dient te betalen. Op het moment dat u geen schade rijdt betaalt u wel een hogere premie, maar krijgt u daar aan de andere kant eigenlijk niets voor terug. U kunt het eigen risico beter niet afkopen wanneer u eigenlijk nooit schade rijdt, op die manier zorgt u namelijk voor de meest scherpe premie.

Alleen All Risk schades

Houd er bovendien rekening mee dat het afkopen van het eigen risico niet in alle gevallen van toepassing is op alle schades die waar u mee te maken kunt krijgen. Sterker nog, in de meeste gevallen kunt u alleen het eigen risico voor schades die binnen de All Risk dekking vallen afkopen. Krijgt u te maken met schade als het gevolg van brand of bijvoorbeeld storm? Dan zal het eigen risico nog altijd van toepassing zijn, net als dat voor ruitschade.

Kijk dus goed naar de voorwaarden van de verschillende verzekeraars en koop het eigen risico alleen af wanneer dit financieel voordeel op zal leveren.